Advies op maat
Advies op maat

Zo zorgt u voor een goede waterhuishouding in de tuin

De afgelopen jaren is het in ons land een terugkerend punt van discussie: droogte. Daarom is het belangrijk dat er verstandig wordt omgegaan met al het regenwater dat wél valt. Daar kunt u aan bijdragen door enkele maatregelen te nemen in uw tuin. In dit blogartikel leggen we uit hoe u de waterhuishouding in uw tuin verbetert.
Zo zorgt u voor een goede waterhuishouding in de tuin

Bestrating en droogte

In een volledig bestrate tuin wordt regenwater vaak direct van de bestrating naar het riool afgevoerd. Dat betekent dat het grondwaterpeil niet wordt aangevuld bij regen. Bijkomend nadeel is dat bij hevige regenval het riool onvoldoende in staat is om het vele water af te voeren, waardoor er naast droogte, óók sprake is van wateroverlast. Gelukkig zijn er diverse oplossingen die ervoor zorgen dat regenwater wél in de grond wegzakt, ook in een bestrate tuin.

Waterinfiltratie

Het bij ons verkrijgbare infiltratiesysteem Rainbloxx van Aco is daar een mooi voorbeeld van. Dit systeem, gemaakt van steenwol, kan worden aangelegd onder of langs het terras, waar het regenwater krijgt aangevoerd via een afvoergoot. Dit regenwater wordt door het systeem opgenomen en bij droge periodes gelijdelijk afgegeven aan de tuin. Zo maakt u uw tuin klimaatbestendig. Naast Rainbloxx zijn er ook diverse infiltratieputten en -kratten verkrijgbaar die op soortgelijke wijze het regenwater in uw tuin houden.

Waterdoorlatende voeg

Hoewel bestrating praktisch waterdicht is, kunt u er met een waterdoorlatende voeg voor zorgen dat regenwater toch via uw bestrating de grond in kan wegzakken. Bij Showtuin Heeten vindt u diverse waterdoorlatende voegmortels voor elk type bestrating. Door de waterdoorlatende werking is het wel van belang dat u uw terras aanlegt op een drainerende onderlaag, waardoor het regenwater eenvoudig kan wegzakken.

Waterdoorlatend steenverband

Met een waterdoorlatend steenverband, worden de tegels zodanig gelegd dat er een open patroon ontstaat. Er wordt bewust veel ruimte tussen de tegels overgelaten, zodat regenwater eenvoudig de grond in kan zakken tussen de tegels. De ruimte tussen de tegels wordt vaak opgevuld met gras of een andere bodembedekker. Deze oplossing is met name populair voor tuinpaden en opritten.

Grind en split

Ook met grind of split is het mogelijk uw tuin waterdoorlatend te verharden. Op een tuinpad, terras of oprit van grind of split krijgt regenwater de kans om via de stenen direct de grond in te zakken, zonder plasvorming. Bijkomend voordeel is dat grind en split ervoor zorgen dat de aarde eronder koel en vochtig blijft. Door grind of split toe te passen in borders of rondom stammen en stelen zorgt u ervoor dat uw beplanting minder snel uitdroogt.

Heeft u meer tips en advies nodig voor een goede waterhuishouding in uw tuin? Onze adviseurs staan voor u klaar. Kom langs in onze showtuin en laat u inspireren door alle mogelijkheden voor een klimaatbestendige tuin. U bent van harte welkom!

Inspiratie voor uw tuin
Contact
Telgenweg 3, 8111 CM Heeten
Openingstijden
Ma. t/m Za
08.00 - 13.00 uur
Zondag
Gesloten