Advies op maat
Advies op maat

Zo legt u een goed terras aan

Heeft u geïnvesteerd in nieuwe sierbestrating? Om er optimaal van te kunnen genieten, is het zaak de tegels op de juiste manier te verwerken tot een mooi terras. Daar komt veel bij kijken. In dit blogartikel hebben we enkele belangrijke verwerkingsinstructies onder elkaar gezet om u te helpen een strak terras te creëren, waar u jarenlang plezier van heeft.
Zo legt u een goed terras aan

Voordat u begint…

Uiteraard speelt ook de gekozen sierbestrating een belangrijke rol in de uitstraling van uw terras. Daarom is het verstandig om altijd uw geleverde bestrating te controleren op kleur, formaat en eventuele onregelmatigheden. Is alles in orde? Starten maar!

De juiste basis

De basis voor een mooi terras wordt gelegd met een goed zandbed. De richtlijnen hiervoor verschillen per type tegel. Voor betontegels en keramische tegels van 4 cm dik, met een betonnen drager, is een zandbed van 10 tot 20 cm voldoende. Voor keramische tegels van 3 cm dik dient u het zandbed te vermengen met ondergrondversteviger. Keramische tegels van 2 cm dik stellen de hoogste eisen aan de ondergrond: het mooiste resultaat verkrijgt u met een zandbed van 10 cm met hierboven een 8 cm dikke laag split. Door de tegels hierop te verlijmen zullen ze nooit verzakken.

Tip: houd tijdens het straatwerk het zandbed glad. Dit vergemakkelijkt het leggen van de tegels. Zorg ook te allen tijde voor een goed doorlatende zandlaag. Hiermee minimaliseert u de kans op kalkuitbloei. Plaats rondom het zandbed een kantopsluiting, zodat uw bestrating netjes op zijn plek blijft liggen.

Denk aan voldoende afschot

Een essentieel aandachtspunt bij het leggen van een terras is het afschot. De bestrating moet altijd worden gelegd in een bewust aangebrachte helling, zodat regenwater naar één punt wegloopt. Anders ontstaan er plassen water op uw terras, waar uw tegels van kunnen beschadigen. U voorkomt dit probleem met een afschot van 1 cm per strekkende meter.

Tegels plaatsen

Als u eenmaal begint met het leggen van de tegels, gebruik dan zoveel mogelijk producten uit verschillende pakketten om een zo uniform mogelijke uitstraling te verkrijgen. Verwerk de lagen in het pakket kops van boven naar beneden (in kolommen). Let op: schuif de tegels niet over elkaar, maar lift ze in één keer van het pakket om beschadigingen te voorkomen.

Om te voorkomen dat uw tegels afsplinteren, is het zaak ze niet te dicht tegen elkaar aan te plaatsen. De meeste tegels beschikken over afstandhouders, waardoor ze altijd op de juiste afstand liggen. Zo niet, houd dan rekening met een voeg van minimaal 2 mm. Liggen alle tegels? Veeg dan de bestrating goed schoon en tril het terras af met een zo klein mogelijke triller met rubbermat. Let op: geprofileerde en dunne tegels zijn niet geschikt om af te trillen.

De finishing touch met voegmortel

Mooie bestrating verdient een mooie afwerking. Met onze voegmortels geeft u uw terras de finishing touch die hij verdient. Met keuze uit diverse kleuren is er altijd een mooie, bijpassende voegmortel verkrijgbaar. Dicht alle voegen volgens de voorschriften om een sluier te voorkomen.

U leest het: een terras aanleggen is een aardig karwij, dat secuur moet gebeuren. Het mooiste resultaat verkrijgt u dan ook door uw sierbestrating te laten verwerken door een professionele stratenmaker of hovenier. Wij werken samen met een breed netwerk van professionele verwerkers en kunnen u dus altijd in contact brengen met de juiste vakman.

Inspiratie voor uw tuin
Contact
Telgenweg 3, 8111 CM Heeten
Openingstijden
Ma. t/m Vrij.
08.00 - 17.00 uur
Zaterdag
08.00 - 13.00 uur
Zondag
Gesloten