Advies op maat
Advies op maat

Tuinverlichting aanleggen, zo werkt het

Hoe mooi uw tuin ook is, met de juiste tuinverlichting maakt u hem ’s avonds nog iets mooier. Veel van de tegenwoordig verkrijgbare systemen hebben het voordeel dat ze eenvoudig zelf zijn aan te sluiten. In dit blogartikel leggen we uit hoe dat in z’n werk steekt bij de verlichtingssystemen van in-lite: een van de populairste tuinverlichtingsmerken.
Tuinverlichting aanleggen, zo werkt het

Stap 1: transformator installeren

Begin met het installeren van de transformator. Deze stuurt de verlichting aan met behulp van een sensor of eventueel een timer en kan op het lichtnet worden aangesloten met behulp van de stekker. Plaats de transformator minstens 50 cm boven de grond op een droge plek.

Stap 2: lichtsensor installeren

Sluit de lichtsensor aan op de transformator en monteer de sensor op een plek waar hij voldoende daglicht kan detecteren. Houd er rekening mee dat op deze plek geen kunstmatig licht schijnt, dat de werking van de sensor kan beïnvloeden.

Stap 3: 12 volt kabel aansluiten

Bevestig de 12 volt kabel aan de transformator met behulp van de kabelschoentjes om schade aan de transformator te voorkomen. Rol de kabel uit en geleid hem langs de plekken, die voorzien worden van een armatuur. Houd daarbij rekening met de aangegeven kabellengte. De kabel hoeft geen gesloten systeem te vormen en kan willekeurig ergens eindigen. Het uiteinde van de kabel kunt u afwerken met de meegeleverde afdekdopjes.

TIP: denk van tevoren goed na over de posities van de armaturen. Hulp nodig bij het ontwikkelen van een lichtplan? We helpen u op weg in een eerder door ons geplaatst blogartikel: Zo creëert u het ideale lichtplan voor uw tuin.

Stap 4: Easy-Lock

Ieder armatuur wordt geleverd met een mini-connector. U sluit de kabel hier eenvoudig op aan met behulp van het Easy-Lock-systeem. U plaatst de kabel in de mini-connector met behulp van een kabelklemmetje. Door de dop aan te draaien worden de contacten in het isolatiemateriaal van de kabel gedrukt, waardoor een stevige verbinding ontstaat. Een speciale gel in de connector zorgt ervoor dat de verbinding wordt beschermd tegen vocht en andere invloeden van buitenaf.

Stap 5: Mini-connector aansluiten

Vervolgens sluit u de armaturen aan op de mini-connector. Dat doet u met de kabelverbinders die de armaturen uiteindelijk verbinden met het Easy-Lock-systeem en de 12 volt kabel. Hiermee kunnen de armaturen op maximaal vier meter afstand van de 12 volt kabel geplaatst worden. Als dit gebeurd is, hoeft u alleen nog maar de armaturen op de juiste plekken te installeren.

Tot slot

Let erop dat alle essentiële componenten weggewerkt zijn, maar wel makkelijk bereikbaar blijven voor eventueel onderhoud of vervanging. Het gaat hier om de volgende onderdelen: armaturen, transformators, Easy-Locks, kabelverbinders en mini-connectors.

In onderstaande video worden deze instructies nog eens stap voor stap toegelicht. Laat u het plaatsen van uw tuinverlichting liever over aan een professional? Showtuin Heeten beschikt over een breed netwerk dat we graag voor u inzetten. Op die manier bent u altijd verzekerd van een professionele installatie.

 

 

Inspiratie voor uw tuin
Contact
Telgenweg 3, 8111 CM Heeten
Openingstijden
Ma. t/m Do.
08.00 - 17.00 uur
Vrijdag
08.00 - 20.00 uur
Zaterdag
08.00 - 16.00 uur
Zondag
Gesloten
Hemelvaartsdag
Gesloten
1e & 2e Pinksterdag
Gesloten