Advies op maat
Advies op maat

Tuinhout behandelen doet u zo

Tuinhout is een populair materiaal dat we in tal van toepassingen tegenkomen in de tuin. Van schuttingen tot overkappingen en van bloemenbakken tot tuinmeubels. Om uw tuinhout mooi te houden, dient u het op de juiste manier te beschermen tegen weersinvloeden. In dit blogartikel leggen we uit hoe u uw tuinhout op de juiste manier behandelt.
Tuinhout behandelen doet u zo

Wat gebeurt er met onbehandeld tuinhout? Tuinhout is een natuurproduct dat op den duur grijs uitslaat. Buitenshuis versnelt dit proces zich, als gevolg van weersinvloeden, zoals regenwater en zonlicht. Al na een dag is er zichtbaar verschil ten opzichte van de oorspronkelijke uitstraling. Met de juiste behandeling beschermt u het hout hiertegen en zorgt u ervoor dat het hout er als nieuw blijft uitzien.

Methodes om hout te behandelen

Voor de behandeling van hout zijn diverse soorten producten verkrijgbaar. Eén manier is om het hout te verven. Dat biedt gelijk de gelegenheid om het hout beter af te stemmen op de overige kleuren in uw tuin. U zorgt er bovendien voor dat eventuele minder fraaie oneffenheden aan het zicht worden onttrokken. Het nadeel is dat er alleen op het houtoppervlak een dunne beschermlaag wordt aangebracht, die bovendien kan afbladderen.

Wie het grondiger wil aanpakken, zit goed met diverse soorten beits. Beitsen hebben een vochtregulerende werking; vocht kan wel uit het hout, maar er niet in. Deze beschermingsproducten kunnen direct worden aangebracht op het hout met een kwast of een roller, waarna ze diep in het hout trekken en het hout dus ook onder het oppervlak beschermen. U heeft de keuze uit transparante beits, waarbij alle natuurlijke noesten en nerven zichtbaar blijven, en dekkende beits in diverse kleuren, waarmee u verouderd hout weer een nieuwe uitstraling geeft.

Voorbehandeld hout

Naast onbehandeld hout is er ook verduurzaamd hout verkrijgbaar, zoals geïmpregneerd hout. Dit hout is al voorbehandeld, waardoor de levensduur gemiddeld 5 jaar langer is. Dat is te danken aan de diverse stoffen – waaronder koper –  die aan geïmpregneerd hout zijn toegevoegd. Hout wordt vaak geïmpregneerd door het onder te dompelen in een bad met impregneermiddel. Maar het duurzaamste resultaat wordt verkregen door hout te impregneren in een vacuümmachine, waarin het impregneermiddel onder hoge druk in het hout wordt geperst en de beschermlaag veel dieper het hout intrekt.

Hoewel dit hout in principe al behandeld is – en dus beschermd is tegen bijvoorbeeld houtrot en schimmel – raden we aan ook dit hout te behandelen met een beits. Beits zorgt namelijk voor een langere en sterkere bescherming dan impregneermiddel. Let op: geïmpregneerd hout hecht minder goed, waardoor niet alle beitsen goed blijven zitten. Maak daarom alleen gebruik van beits die geschikt is voor geïmpregneerd hout.

Tuinhout bij Showtuin Heeten

Behandelen van hout is belangrijk om het te beschermen, maar ook de houtsoort bepaalt de levensduur. Bij Showtuin Heeten vindt u een zeer ruim aanbod tuinhout met van nature een hoge duurzaamheid. Zoals douglashout, dat is gecategoriseerd in duurzaamheidsklasse 3, wat betekent dat het hout in onbehandelde toestand tien tot vijftien jaar meegaat. Wilt u meer weten over ons duurzame tuinhout en de vele toepassingsmogelijkheden? Onze adviseurs staan voor u klaar.

Inspiratie voor uw tuin
Contact
Telgenweg 3, 8111 CM Heeten
Openingstijden
Ma. t/m Vr.
08.00 - 17.00 uur
Zaterdag
08.00 - 16.00 uur
Zondag
Gesloten