Advies op maat
Advies op maat

Een pergola in de tuin is zeker niet oubollig

Ooit kon ik mensen echt enthousiast maken met een pergola in de tuin. Nu vinden mensen het oubollig klinken en denken ze snel aan een tuttig, gammel en half verrot houten bouwwerkje met een uit de kluiten gewassen klimplant erom heen.
Een pergola in de tuin is zeker niet oubollig

Ik noem het schaduwlounge

De laatste tijd ben ik bezig met het ontwerpen en bouwen van stalen frames en houten bouwwerken. Vaak met schaduwdoeken erin. Ik reis er het hele land mee door. Maar het woord ‘pergola’ werkt niet meer, dus noem ik het ‘schaduwlounge’. Soms zit er ook een dak van planten op. Dan zou ik het een overkapping moeten noemen, maar daarvoor is het te open. Bovendien klinkt overkapping niet echt romantisch. Een veranda klinkt ook mooi, maar dat is bedoeld als bouwwerk dat vastzit aan het huis.

Hoe dan ook, het zijn heel leuke en waardevolle toevoegingen voor de tuin die goed aansluiten bij de hedendaagse manier van tuingebruik. Het geeft privacy en beslotenheid op een plek waar u zich kunt terugtrekken. Waar u een beetje een vakantiegevoel van krijgt. En u kunt er meerdere kanten mee op. Gemaakt van metaal wordt het geheel vaak modern en strak. En van hout zijn fantastisch mooie dingen te maken. Vooral als dat wordt gecombineerd met geroest staal of RVS.

Hoe lang ik er ook over nadenk, steeds kom ik weer op ‘schaduwlounge’ uit. Het dekt de lading vrij goed. Het geeft inderdaad schaduw en u zit er om te loungen op uw loungemeubels. Klein probleempje is Google. Vrijwel niemand zoekt via Google op ‘schaduwlounge’ als hij of zij op zoek is naar een moderne pergola of overkapping.

Maar toch, ik heb het altijd leuk gevonden om bouwwerkjes in mijn tuinontwerpen te verwerken. Het was altijd een beetje een bijzaak, maar nu is het een belangrijk onderdeel van mijn werk geworden. Daar ben ik blij mee, want zo kom ik toch wat vaker achter mijn beeldscherm vandaan. Regelmatig kom ik nu achter de hovenier aan nadat de tuin is aangelegd en plaats ik mijn kunstwerkjes. Leuke nieuwe ontwikkeling dus.

Wilco Boksebeld
Tuinontwerper Showtuin Heeten

tuin inspiratie - inspiratie tuin? afb: houten deuren

Inspiratie nodig voor uw tuin?

Inspiratie voor uw tuin
Contact
Telgenweg 3, 8111 CM Heeten
Openingstijden
Ma. t/m Vr.
08.00u - 17.00u
Zaterdag
08.00u - 16.00u
Zondag
Gesloten
2e Paasdag
10.00u - 16.00u