Advies op maat
Advies op maat

Kunstgras aanleggen? Zo pakt u het aan!

Steeds meer mensen kiezen voor een gazon van kunstgras. Een onderhoudsvriendelijk alternatief dat niet van echt gras te onderscheiden is en bovendien altijd mooi blijft. Bent u ook van plan om kunstgras aan te leggen in uw tuin? Wij helpen u graag op weg. In dit blogartikel geven we enkele instructies, die u helpen het meest strakke gazon te realiseren.
Kunstgras aanleggen? Zo pakt u het aan!

Zorg voor een stabiele, vlakke en drainerende ondergrond

Een mooi strak gazon begint met een goede basis van een stabiele, vlakke en drainerende ondergrond. In de meeste gevallen volstaat een 5 tot 10 cm dikke zandlaag. Is de ondergrond slecht waterdoorlatend, zoals kleigrond? Kies dan voor een 15 cm dikke zandlaag. Zorg ervoor dat de ondergrond goed wordt afgetrild en uitgevlakt en circa 3 cm onder de opsluitbanden blijft, afhankelijk van de hoogte van het kunstgras.

Maak gebruik van een stabilisatiedoek

Bovenop het zandbed dient u een stabilisatiedoek te leggen, om ervoor te zorgen dat het kunstgras stabiel blijft liggen en te voorkomen dat er onkruid doorheen groeit. Snijd het doek op maat met een stanleymes. Heeft u meerdere stabilisatiedoeken nodig om het totale oppervlak van uw gazon te bedekken? Zorg dan dat de doeken zo’n 20 cm overlappen.

Let op de vezelrichting van het kunstgras

De richting van de vezels wordt ook wel de vleug genoemd. Het mooiste resultaat krijgt u als u tegen de vezels inkijkt. Dat geeft het kunstgras net wat meer volume. Zorg er dus voor dat de vleug de kant op wijst, waar u het vaakst tegen het kunstgras aankijkt. Maakt u gebruik van meerdere rollen kunstgras? Let er dan goed op dat de vleug van alle banen in dezelfde richting wordt gelegd.

Kunstgras verwerken

Zorg voor 2 mm afstand tussen de rollen kunstgras. Moeten er rollen op maat gesneden worden? Gebruik hiervoor een scherp stanleymes en snijd het overtollige kunstgras altijd af aan de onderkant. Daarmee voorkomt u dat de vezels beschadigen. Start altijd aan de randen van het gazon en zet hier het kunstgras vast met speciale grondpennen. Zorg rondom het gazon voor een meter afstand tussen de grondpennen.

Is uw gazon breder dan 4 meter? Dan is het aan te raden de verschillende banen aan elkaar te bevestigen met zelfklevende lijmband. Vouw beide banen over de volle lengte 20 cm om en leg de tape eronder. Verwijder de folie, vouw het kunstgras terug en druk de naden goed aan. Voor een goede hechting adviseren wij om ook gebruik te maken van een kit op de lijmband.

De finishing touch

Borstel het kunstgras goed op met een harde bezem, zodat alle vezels goed overeind komen te staan. Afhankelijk van de soort kunstgras is het gewenst of noodzakelijk het gazon extra te verstevigen door het kunstgras in te strooien met droog kwartszand met een korrelgrootte van 0,2 tot 1 mm. Verdeel het kwartszand over het totale gazon en bezem het goed in.

Heeft u meer tips en informatie nodig? Bij Showtuin Heeten helpen we u verder. Indien gewenst kunnen we het plaatsen van kunstgras ook voor u uit handen nemen door er een professional uit ons brede netwerk op te zetten. Zo bent u verzekerd van professionaliteit.

Inspiratie voor uw tuin
Contact
Telgenweg 3, 8111 CM Heeten
Openingstijden
Ma. t/m Vr.
08.00 - 17.00 uur
Zaterdag
08.00 - 16.00 uur
Zondag
Gesloten