Advies op maat
Advies op maat

Hoe creëert u een onderhoudsvriendelijke tuin?

Tegenwoordig is een tuin voornamelijk bedoeld ter ontspanning. We willen er vooral in kunnen relaxen en zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan onderhoud. Daarom is er een groeiende vraag naar onderhoudsvriendelijke tuinen, waarin de nadruk ligt op producten en materialen die weinig tot geen aandacht behoeven. In deze blog vertellen we welke product- en materiaalkeuzes bijdragen aan zo’n onderhoudsvriendelijke tuin.
Hoe creëert u een onderhoudsvriendelijke tuin?

Keramische sierbestrating

De basis van een onderhoudsvriendelijke tuin wordt gelegd met een ruim terras van onderhoudsvriendelijke bestrating. Keramische tegels zijn met afstand de meest onderhoudsvriendelijke tegels. Omdat keramiek wordt gebakken op een zeer hoge temperatuur kenmerken keramische tegels zich als extreem duurzaam. Het materiaal is kras-, kleur- en vorstvast en blijft er dus onder alle (weers)omstandigheden mooi uitzien. Bovendien is het materiaal vlekbestendig en zeer makkelijk te reinigen.

Dicht de voegen met voegmortel

Onderhoudsvriendelijke tegels of niet: er kan altijd onkruid tussen groeien. Dit probleem pakt u aan door de voegen te dichten met voegmortel. Hiermee gaat u de groei van onkruid tegen. Met de juiste voegmortel creëert u niet alleen een onderhoudsvriendelijk terras, maar geeft u de bestrating ook een zeer mooie afwerking. Omdat voegmortel verkrijgbaar is in meerdere kleuren, is er altijd een product dat mooi aansluit op de tegels van uw terras.

Ga voor grind

Ook grind hoort thuis in een onderhoudsvriendelijke tuin. Hoewel het een groter karwei is om grind aan te leggen in vergelijking met tegels, bespaart het product u relatief veel onderhoud als het eenmaal ligt. Het moet slechts eens in de zoveel tijd worden aangeharkt om onkruidgroei te voorkomen. Mocht het grind verkleuren, dan kunt u dit het best overscheppen in een bak om het vervolgens schoon te spuiten met een hogedrukspuit. Een ander voordeel van grind is dat het waterdoorlatend is en er geen plassen achterblijven bij hevige regenval.

Impregneer uw tegels

Sierbestrating kan na verloop van tijd groen uitslaan. Deze groene aanslag zal moeten worden verwijderd om te voorkomen dat u erover uitglijdt. Groene aanslag kan echter ook worden voorkomen door uw tegels te impregneren. Daarvoor kunt u gebruikmaken van de bij ons verkrijgbare beschermingsproducten van Varistone. Deze gaan groene aanslag tegen en voorkomen dat vet en vuil kan intrekken. Dat bespaart u veel onderhoudswerk.

Plaats opsluitbanden

Het is aan te raden uw plantenborders, grindperken of terras af te werken met opsluitbanden. Met opsluitbanden zorgt u enerzijds voor een mooi strak eindresultaat, met duidelijk zichtbare lijnen in uw tuin, en voorkomt u anderzijds dat uw sierbestrating na verloop van tijd wegschuift onder gebruiksdruk. Zo blijft alles op zijn plek en kunnen er geen kieren ontstaan tussen de bestrating.

Ga voor kunstgras

Een lekker grasveld wordt door velen gezien als een onmisbaar onderdeel van de tuin. Het meest onderhoudsvriendelijke gazon legt u aan met kunstgras. Hiermee bent u geen tijd kwijt aan maaien, sproeien en bemesten, maar geniet u jaar in jaar uit van een gazon dat er als nieuw blijft uitzien. U dient het slechts eens in de zoveel tijd te borstelen en aan te harken. Ander voordeel van kunstgras ten opzichte van echt gras is dat het product goedkoper is. Ook kunt u zelf de uiteindelijke uitstraling van uw gazon bepalen.

Douglashout, duurzaam en onderhoudsvriendelijk

Hout dient zo nu en dan behandeld te worden met een onderhoudsmiddel om het te beschermen tegen weersinvloeden. Toch bestaan er ook houtsoorten die bijna geen onderhoud behoeven en toch mooi blijven. Douglashout is daar een mooi voorbeeld van. Dit hout behoort tot één van de hardste Europese houtsoorten en is gecategoriseerd in duurzaamheidsklasse 3. Dat houdt in dat het materiaal zo’n 10 tot 15 jaar lang mooi blijft, zelfs onbehandeld. Dus wilt u graag tuinhout in uw onderhoudsvriendelijke tuin? Kies dan voor producten van douglashout.

Voor meer tips, advies en inspiratie voor uw onderhoudsvriendelijke tuin bent u van harte welkom bij Showtuin Heeten. Onze adviseurs vertellen u graag welke producten en materialen in uw situatie de meest onderhoudsvriendelijke tuin opleveren.

Inspiratie voor uw tuin
Contact
Telgenweg 3, 8111 CM Heeten
Openingstijden
Ma. t/m Vr.
08.00 - 17.00 uur
Zaterdag
08.00 - 13.00 uur
Zondag
Gesloten
Kerstvakantie
24-12-2022 t/m 02-01-2023
10-01-2023 (vanaf 12.00u) t/m 14-01-2023
Gesloten