Advies op maat
Advies op maat

Creatief met cortenstaal

Het is al jaren bezig aan een flinke opmars in het Nederlandse tuinbeeld: cortenstaal. Stoer materiaal met een industriële look ’n feel dat op vele manieren is toe te passen. We zien het materiaal terugkomen in onder andere kantopsluiting, bloembakken en zelfs erfafscheidingen. U kunt het zo gek niet bedenken of u creëert het met cortenstaal. In dit blogartikel nemen we dit populaire materiaal onder de loep en vertellen we meer over de vele toepassingsmogelijkheden.
Creatief met cortenstaal

Wat is cortenstaal?

COR-TEN-staal, zoals de originele naam luidt, bestaat uit een metaallegering met ijzer als basis, waaraan fosfor, koper, nikkel, chroom en silicium zijn toegevoegd. Het materiaal is populair door de mooie, oranjebruine roestkleur van de oxidehuid die het staal bedekt. Deze geeft het materiaal een vintage uitstraling, die ontwerpers inspireert tot het maken van prachtige producten en kunstwerken voor de tuin. Qua stevigheid is de staalsoort vergelijkbaar met andere gelegerde staalsoorten, zoals roestvast staal.

De voordelen van cortenstaal

Cortenstaal is niet alleen een heel mooi materiaal om te zien, maar geniet ook heel praktische voordelen. Het materiaal heeft weliswaar een roestkleur; toch is het materiaal zeer weervast en goed bestand tegen roest. Het is juist de roestkleur en de zeer dichte oxidehuid die het materiaal beschermen tegen oxidatie, omdat het dieperliggende metaal wordt afgeschermd van zuurstof. Daarom beschikt het materiaal over een zeer lange levensduur. Bovendien is cortenstaal een heel onderhoudsvriendelijk product, waar u amper omkijken naar heeft.

Toepassingen cortenstaal

Bovenstaande voordelen maken het materiaal uiterst geschikt voor in de tuin. We komen het in vele toepassingen tegen. Bijvoorbeeld als kantopsluiting waarmee gazon, border, terras, perk, vijver of bestrating duurzaam en stijlvol van elkaar gescheiden kunnen worden. Ook kunnen er prachtige, hoge bloemenbakken van worden gemaakt. Bij Showtuin Heeten vindt u cortenstaal in allerlei maatvoeringen voor elke toepassing. Van hard cortenstaal voor toepassingen met enkel rechte lijnen, tot flexibel cortenstaal, waarmee ook organische vormen aangebracht kunnen worden.

Tip: bevindt het cortenstaal zich nog in de roestfase, waarin zich de oxidehuid ontwikkelt? Plaats het cortenstaal dan niet direct op uw tegels, maar bijvoorbeeld eerst op een bedje van grind of andere ondergrond. In de roestfase kan er namelijk zogenaamd roestwater worden afgegeven aan de tegels. Als de oxidehuid volledig is ontwikkeld, heeft u hier geen last meer van. U kunt het roestproces versnellen met speciaal daarvoor ontwikkelde middelen.

Creatieve ideeën met cortenstaal

Naast kantopsluiting en bloemenbakken is cortenstaal voor heel veel meer toepassingen geschikt. Denk aan stijlvolle wandkeringen om hoogteverschillen op te vangen. Ook worden er prachtige tuinhaarden van gemaakt en zijn er vele mooie sculpturen en waterornamenten in cortenstaal verkrijgbaar, die een echte blikvanger zijn in uw tuin. Er kunnen zelfs complete erfafscheidingen worden gemaakt van cortenstaal. Op deze Pinterest-pagina vindt u een prachtig overzicht van creatieve toepassingen. Voor meer inspiratie bent u uiteraard ook welkom in onze showtuin, waar u dit mooie product met eigen ogen kunt bewonderen.

Inspiratie voor uw tuin
Contact
Telgenweg 3, 8111 CM Heeten
Openingstijden
Ma. t/m Do.
08.00 - 17.00 uur
Vrijdag
08.00 - 20.00 uur
Zaterdag
08.00 - 16.00 uur
Zondag
Gesloten
Hemelvaartsdag
Gesloten
1e & 2e Pinksterdag
Gesloten