Advies op maat
Advies op maat

7 tips voor een indrukwekkend tuinontwerp

Misschien heeft u er dit jaar alweer van kunnen genieten: een lekker dagje in de tuin. Met dit soort momenten worden we gelukkig steeds vaker verwend, nu de lente weer voor de deur staat. Wij zijn er allemaal meer dan klaar voor. Maar uw tuin ook? Of is ‘ie juist toe aan een flinke opknapbeurt om er dit seizoen volop van te genieten?
7 tips voor een indrukwekkend tuinontwerp

Misschien heeft u er dit jaar alweer van kunnen genieten: een lekker dagje in de tuin. Met dit soort momenten worden we gelukkig steeds vaker verwend, nu de lente weer voor de deur staat. Wij zijn er allemaal meer dan klaar voor. Maar uw tuin ook? Of is ‘ie juist toe aan een flinke opknapbeurt om er dit seizoen volop van te genieten? In dat geval hebben we een aantal handige tips op een rij gezet. 

1. Waar gaat u de tuin voor gebruiken?

Voordat u begint aan een nieuw tuinontwerp, is het van belang te bepalen waar u de tuin voor wilt gebruiken. Dit uiteindelijke gebruiksdoel bepaalt voor een belangrijk deel hoe uw tuin eruit moet komen te zien. Tegenwoordig wil men er toch vooral relaxen, niet tuinieren. Hiervoor is een onderhoudsvriendelijk tuinontwerp noodzakelijk. In deze onderhoudsvriendelijke relaxtuinen ligt de focus vooral op een ruim en comfortabel terras, met een spilfunctie voor de bestrating. Zo’n onderhoudsvriendelijk terras kunt u het best bestraten met grote tegels, die zorgen voor minder voegen en dús minder onkruid. Een voorbeeld van onderhoudsvriendelijk bestratingsmateriaal is keramiek, dat enorm veel kan hebben. Daarnaast dragen keramische tegels in belangrijke mate bij aan een gevoel van huiselijkheid en comfort. Onmisbare eigenschappen voor in een relaxtuin.

2. Liever meer natuur?

Voor iedereen met ‘groene vingers’ is de tuin vooral een plek om actief aan de slag te gaan. In deze natuurlijke tuin ligt de nadruk minder op bestrating en juist meer op groenrijke borders, bomen en planten, waarmee lekker getuinierd kan worden. Ook een moestuin behoort tot de mogelijkheden. Deze schieten in steeds meer Nederlandse tuinen als paddenstoelen uit de grond. Wie wel van groen houdt, maar géén groene vingers heeft, doet er goed aan in het tuinontwerp rekening te houden met de 80/20-regel: reserveer 80 procent voor basisbeplanting en 20 procent voor bloeiers en verwisselbare planten.

3. Gazon, doen of niet?

Voor veel tuinliefhebbers is een gazon een onmisbaar tuinonderdeel. Maar al bent u nog zo’n fan, vraag u altijd af of uw tuin wel geschikt is voor een echte grasmat. Bij een mooi gazon hoort algauw een oppervlakte van minimaal twintig vierkante meter. Een kleiner gazon, van bijvoorbeeld maar tien vierkante meter, levert vooral veel onderhoudswerk op in plaats van plezier. Het alternatief? Kunstgras. Bij Showtuin Heeten kunt u terecht voor kunstgras dat niet onderdoet voor echt gras, maar nagenoeg hetzelfde oogt en voelt. 

4. Kleine tuin? Geen probleem!

Niet iedereen heeft de luxe van een grote tuin; sommigen moeten het doen met een kleiner stadstuintje. Gelukkig zijn er manieren om deze kleine tuinen een stuk ruimtelijker te laten ogen dan ze zijn. Bijvoorbeeld door hoogteverschillen aan te brengen, met behulp van opstapjes of muurelementen. Ook een slingerend grindpad creëert ruimte. Net als strategisch geplaatste tuinverlichting onder opstapjes, bomen en struiken. Voor al deze tuinartikelen en meer inspiratie en advies bent u bij Showtuin Heeten aan het juiste adres. 

5. Verleng het tuinseizoen met een veranda

We zijn het liefst het hele jaar in de tuin te vinden, ongeacht de temperatuur of de weersomstandigheden. Daarvoor heeft u wel een droge, beschutte plek nodig. Met een veranda creëert u zo’n plek. Hiermee is de tuin van het vroege voorjaar tot het late najaar aangenaam. Showtuin Heeten heeft zijn assortiment veranda’s en overkappingen flink uitgebreid dit jaar. We hebben tal van verschillende modellen, variërend van rustieke houten veranda’s tot stijlvolle aluminium veranda’s. 

6. Zorg voor voldoende verlichting

Tuinverlichting is niet alleen belangrijk om ’s avonds voldoende te kunnen zien. Ook de sfeer wordt ermee bepaald. Een goed doordacht lichtplan is dus essentieel. Plaats enkele lichtbronnen achterin de tuin om een ruimtelijk effect te creëren. Zorg voor diepte met behulp van meerdere wandlampen, repeterend geplaatst over de lengte van een muur of schutting. Bij Showtuin Heeten vindt u een ruim aanbod grondspots, wandlampen, staande lampen en buitenspots om uw lichtplan mee te verwezenlijken. 

7. En tot slot...

Kom een wandeling maken door onze vernieuwde showtuin. Hij is nóg groter en zit weer boordevol tuininspiratie. Veel van ons assortiment wordt sfeervol gepresenteerd in allerlei tuinsettingen, die u een goed beeld geven van hoe de artikelen in uw eigen tuin tot uiting komen. Daarnaast staan onze adviseurs voor u klaar om u te helpen met tips en advies. U bent van harte welkom!

Over ons - stenen nieuwe look

Een nieuwe look voor uw tuin?

Showtuin Heeten helpt u verder

Inspiratie voor uw tuin
Contact
Telgenweg 3, 8111 CM Heeten
Openingstijden
Ma. t/m Vr.
08.00 - 17.00 uur
Zaterdag
08.00 - 16.00 uur
Zondag
Gesloten