Siergrind en siersplit brengen een boel voordelen met zich mee. Zo zijn beide producten onderhoudsarm, milieuvriendelijk en sneller te verwerken dan bijvoorbeeld terrastegels.
Een groot verschil tussen de twee is de vorm en daarmee de uitstraling. Grind wordt gewonnen uit rivieren en meren. Het water dat langs de stenen stroomt, geeft ze een rondere en zachte vorm. Split daarentegen is afkomstig uit groeves. Het hakken van deze stenen zorgt voor de hoekige vorm. Hierdoor grijpen de steentjes beter in elkaar, wat zorgt voor een stabielere ondergrond.
Er zijn keuzes te over als het gaat om kleuren grind en split. Van de egale grijze kleur van Ardennersplit, het kleurrijke Grauwacke split tot de lichte zachte kleuren van het witte kwarts grind. Dit maakt siergrind en siersplit toepasbaar in alle stijlen tuinen en combineren met stapstenen of tegels is ook geen enkel probleem.
Heeft u een keuze gemaakt voor siergrind of siersplit, dan is de eerste stap gezet. Maar hoeveel grind of split heb je precies nodig? Onze vuistregel voor de meeste toepassingen is een hoogte van 5 centimeter. Afhankelijk van de grootte van de stenen heb je per vierkante meter dan zo’n 75 kilo siergrind of siersplit nodig. Wij verkopen grind en split los, per big bag, per mini bag of per zak van 25 kilo.
Voordat je over kunt gaan op het leggen van het grind of de split, moet eerst de ondergrond goed voorbereid worden. Te beginnen bij een egale ondergrond voorzien van worteldoek of grind- en splitplaten. Het worteldoek voorkomt de groei van onkruid tussen de steentjes.
Grind- en splitplaten, verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit en grijs, zorgt met zijn honinggraad structuur voor een stabiele ondergrond waarin het grind of split goed blijft liggen. Het vormt zo de ideale basis voor looppaden en opritten. Bovendien zit er al worteldoek verwerkt in de platen waardoor het een ideale 2-in-1 oplossing is.
Grenst het grind of split aan een perk of gazon, dan is het verstandig de randen te voorzien van kantopsluiting. Dit voorkomt vermenging met aarde en houdt het grind of split van het gazon. Kantopsluiting is verkrijgbaar in vele materialen en maten en past hierdoor altijd bij de stijl van jouw tuin en het grind of de split dat ernaast ligt.
Om diverse delen van een tuin mooi met elkaar te verbinden wordt vaak gebruik gemaakt van stapstenen, zoals keramische tegels en betontegels. Stapstenen kunnen goed gelegd worden in grind en split. Afhankelijk van de kleur en vorm zorgen ze voor een speels of juist een strak effect.
Voor een optimaal resultaat kunnen de stapstenen het beste eerst los gelegd worden om de afstand tussen de tegels te bepalen alvorens je ze op hun definitieve plaats legt. De afstand tussen de tegels is namelijk bepalend voor een comfortabele ervaring van het looppad.
Verder is het belangrijk dat de stapstenen op dezelfde hoogte liggen als het grind of split. Dit voorkomt dat de steentjes over de stapstenen heen komen te liggen of er een uitstekende rand ontstaat waarover iemand kan vallen.
Ligt het grind of de split eenmaal goed op zijn plek, dan kan het nodig zijn de steentjes schoon te maken. Want ook al zijn het onderhoudsarme producten, door vocht, bladeren en algengroei kan het grind of de split verkleuren.
Dit is eenvoudig te voorkomen door voor een goede afvoer van water te zorgen en blad van het grind of split te verwijderen. Bij algengroei kunt je gebruik maken van een anti-algenmiddel. Verkleurd grind of split kun je het beste overscheppen in een bak en vervolgens schoonspuiten met een hogedrukspuit.
Voor een blijvend mooi en fris resultaat, raden we je aan eens in de paar jaar de toplaag aan te vullen met nieuw siergrind of split.
Heb je plannen om grind of split aan te leggen in jouw tuin? In onze showtuin vind je een groot assortiment aan siergrind, siersplit en benodigde materialen voor een succesvolle aanleg. Heb je vragen, dan voorzien we je graag van advies op maat. Bijvoorbeeld over welk type grind of split het beste past bij de toepassing die je zoekt en hoeveel kilo je nodig heeft. Tot snel in Heeten!